nedeľa 26. októbra 2014

Gaštanová polievka

Vo štvrtok sme kúpili gaštany . Bolo načase ich spracovať, aby nezačali podliehať skaze, len som ich prekladala po kuchyni . Máme radi aj pečené gaštany, len tak si ich lúpať, do nejakého dezertu s mi nechcelo, keďže na stole je ešte jablková štrúdľa, tak som sa dala nahovoriť na polievku . Minulý rok som ju bola už raz robila a veľmi nám chutila . V týchto dňoch človeka zahreje, je voňavá, zasýti ...príprava je jednoduchá, chvíľu Vás zabavia gaštany, keď ich budete lúpať .







Na polievku potrebujete :

1 cibuľa
3 zemiaky
2 lyžice masla
1 bobkový list
soľ, korenie, muškátový orech
30 dkg olúpaných pečených gaštanov
2 lyžice kyslej smotany alebo mlieko
2 dl bieleho vína
plátok pancetty, slaniny, bageta, ale nemusí byť:))

Cibuľu nakrájame a na masle speníme v hrnci . Pridáme nakrájané zemiaky, olúpané gaštany a zalejeme vínom . chvíľu varíme, necháme prebublať s vínom, pridáme soľ, korenie, bobkový list . Potom dolejeme asi 7 dl vody, alebo vývarom . Ja som tentoraz vývar nemala . Varíme do zmäknutia . Potom zmes rozmixujeme ponorným mixérom, dochutíme troškou muškátového orieška, pridáme smotanu alebo mlieko a necháme chvíľu zovrieť . Opečieme slaninku, toust, bagetku a podávame .






DOBRÚ CHUŤ...

Prajem príjemnú nedeľu ...

Maca .

2 komentáre:

  1. Vidíš, Marcelko. Ty nepečeš dorty a já zase vůbec neznám kaštany. Tedy vím o nich, ale nikdy jsem je ani neochutnala, natož abych z nich dělala polévku. Vypadá skvěle a určitě i stejně tak chutná. A to je na tom to nejlepší - každá hospodyňka vaří jinak a každá má ostatním co ukázat, co třeba vůbec neznají :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Reni, určite niekedy vyskúšaj..., ale ja to potahování dortú radši nebudu zkoušet:))maj sa krásne.

      Odstrániť