streda 27. apríla 2016

Pokračovanie



 Vyrovnáva sa podlaha, preto sa robí  tento rošt . Je to piplačka, ale dnes sa snáď dokončí a na pláne je kúrenie . Tak som zvedavá . Balkónové okno je vymenené . Už len detaily :)) Veď to vidno . 





Tak držte palce, nech nám to odbúda .  

Zdravím všetkých v reko aj po:))

Maca .

nedeľa 24. apríla 2016

Pesto z medvedieho cesnaku


Konečne som sa ho odhodlala vyrobiť . Teda, stále akosi nebol čas . Doniesol mi ho kolega do roboty plnú tašku . Zväčšej časti som spravila pesto a trochu som dala do mrazničky .


Na pesto potrebujeme :
medvedí cesnak
parmezán
olej
orechy

Ja som použila slnečnicový olej, môže byť aj kvalitný repkový, vlašské orechy a syr parmezán . Ten možno nahradiť aj u nás známym syrom napr. Vršatec ...Je mu podobný svojou štruktúrou . Pesto má redšiu krémovú konzistenciu a  
je dobré na cestoviny, na tousty, k mäsu, do polievky... Odložené v chladničke vydrží dva mesiace....






Tak snáď ho ešte stihnete . 

Maca .

Stolička


už kraľuje v obývačke . Ale vlastne cestuje :)) Raz je ako stolička pri stole, raz ako príručný stolík ...alebo ako stojan na kvet...



Vrch bol pokrytý zošúpanou koženkou a molitanom . Ten som odtrhla a vybrúsila brúskou a natrela olejom na drevo . Spodná časť bola taká mahagonová . Asi odolné moridlo . Rozhodla som sa pre tabuľovú čiernu . 





 Majte ešte peknú nedeľu . A nájdite si nejakú zábavku na doma . U nás je pochmúrny čas .

Maca .

štvrtok 21. apríla 2016

Už mi robia radosť


Prvý raz som vypestovala tulipány .
 Tak sa teším . Každý deň som nakukovalla koľko vyrástli . Ako dieťa . Už sa vyfarbujú . A vzišli asi všetky,  čo som zasadila . A tlačia sa aj ostatné krásky . 




  
A dulovec krásne kvitne . 


Záhony dnes konečne naplnené kvalitnou zeminou . Ťažko dorobenou, navozenou, nanosenou ...To bola fuška . Už len osadiť . Zajtra . Mali byť štyri, ale budú tri . Sú fakt vyvýšené . Aj pre Damiena . Aby ho zastavili:))




Dnes toľko . Majte ešte krásny večer . 
Vaše reakcie mi robia radosť . 

Maca . 

streda 20. apríla 2016

Až teraz

 moje víkendové úlovky . Zberová sobota u nás v meste . Ulovených 6 stoličiek, jedno húpacie kreslo, prútený košík, stará lavica v renovácii bude čierna, jemne vyšmirglujem hrany ... a stoličky zo zberu pôjdu s ňou k stolu na terasku . Zatiaľ . Malá klavírová stolička mala čalúnený povrch . Ten som strhla spolu s molitanom a jemne vybrúsila . Spodok som natrela tabuĺovou farbou a už je v kuchyni pri stole :))




Kreslo je staré, ale Terezka ho chce do podkrovia do svojej izby . Musíme ho trošlu zbrúsiť a asi nejaká farba ... Neviem, či by sa dalo až do dreva  ... A čo je nového u Vás práve čítam a žasnem ...

Maca .

utorok 12. apríla 2016

Záhradníčím


ešte síce v malom, ale snáď to pôjde a ja uvidím čoskoro ovocie našej snahy . Zatiaľ vyšlo pár cibuľovín z jesennej sadby, hyacinty, tulipánom pomohol vytrvalý dážď cez víkend, mám jeden narcis:)), ujala sa ja čemerica sadená nedávno, pribudli aj srdcovka a denivka moje obľúbené ...  Dulovec už krásne kvitne . A snáď som minuloročnými prácami na streche neprišla o hortenziu a niečo z nej bude . 




Na okno pribudli kvetináče so sirôtkami . Ich farebná škála je nekonečná  a minulý rok mi vydržali ozaj dlho . Chystáme sa budovať vyvýšené záhony . Aj keď máme menší dvor chcem ich ich tam niekoľko po krajoch zakomponovať a osadiť ich nejakými bylinkami, nenáročnými rastlinkami ako je mangold, špenát, napadli ma jedlé kvietky, hrachor ... Páči sa mi , že dnes sa aj zelenina dá pestovať tak, že je ponímaná ako okrasná záhrada . Nakoľko u nás tráva asi nepôjde s ohľadom na Damiena:)) , premýšľam priestor pomedzi záhony vysypať kamienkami a prípadne zvoliť len nejaké nášľapné väčšie kamene . Dojem džungle sa budem snažiť vytvoriť nejakými vytrvalými ťahavými rastlinami po stranách priestoru  . Z jednej strany je hrozno a to dokáže vytvoriť kránu clonu od susedovho dvora . Viem, že to pôjde pomaly, ale plány sú také krásne a musí to vyjsť :))





I Damien je nadšený zo záhonov, preto budeme dávať asi tri nad seba:)) Chystám sa ich trošku prebrúsiť a niečím namoriť? alebo nechať len tak ...

Majte krásny deň .

Maca .

pondelok 11. apríla 2016

Prechádzka v čerešňovom sade


mi dnes urobila fakt dobre . Aj môjmu spoločníkovi . U nás sa robí dnes krásne počasie a po tom upršanom víkende už to bolo treba . Tak všetkým úspešný týždeň . 









Maca .

sobota 9. apríla 2016

Trochu neskoršie


ale konečne som sa dostala k odmene pre jednu z Vás ...  Snáď to niekoho v tomto upršanom a smutnejšom počasí poteší, spraví radosť . 




Terezka z Vašich komentárov jednu vyžrebovala .

A ňou je Ivana ...

 Co mi udělá den hezčí? Šálek dobré kávy s dobrým člověkem. To mám opravdu osvědčené. 







Ivanka, ja myslím, že kávička, čaj, k tomu nejaký dezert dnes určite spravia dobre každému z nás a využijeme aj toto chmúrne počasie na ...trebárs plánovanie:)), oddych, sadnutie k dobrej knihe ... Ja Ti ďakujem za návštevu môjho blogu, teším sa až Ti odošlem knihu . 
Nám sa chladí už čokoládovobanánová roláda a tvarohovomalinová strieška . 

Majte sa krásne . 

Maca