utorok 26. mája 2015

RICOTTA


bola v chladničke od štvrtka a bol najvyšší čas ju použiť v kuchyni . Vyšli z toho nakoniec 

RICOTTOVÉ GUĽKY




Suroviny :
500 g ricotty
2 vajíčka
100 g strúhanky
100 g krupice
2 lyžice práškového cukru
roztopené maslo na preliatie

Zo surovín vypracujeme cesto, z ktorého tvarujeme malé guľky . Dávame variť do vriacej vody asi na 10 minút . Scedíme a polejeme roztopeným maslom . Môžeme podávať s ovocnou omáčkou . Ja som použila na ňu čučoriedky a jahody, trošku cukru, 2 lyžice vody . Na miernom ohni povaríme, zredukujeme ...Servírujeme...






Dobrú chuť.

Maca.

pondelok 25. mája 2015

Po víkende

V piatok sa Terezka vrátila zo školy v prírode . Sobota upršaná..V nedeľu mala Ela sviatok . Tak malá oslava doma .  Tortičku som robila ja, ale dostala ešte jednu od babky, k tomu pár darčekov . Takže dodatočne všetko naj..Eli...



prerezaný kakový korpus, mascapone so šľahačkou, čerstvé jahody




. Máme Ťa radi .

Maca . 

sobota 23. mája 2015

Pár posledných upršaných dní

nás donútilo čiastočne zameniť pobyt vonku za činnosť doma . Prišli na rad konečne aj vankúše, ktoré som chcela urobiť už dávnejšie . Vlastne jeden vankúš a dve návlečky na vankúše . Jeden bledunko šedý háčkovaný , zospodu látka .  Mám ho už doháčkovaný dávno, pribudne k nemu ešte jeden tmavošedý . Jednoduchý vzor, na viac sa nezmôžem :)  Snáď sa mi podarí dokončiť aj ten druhý . Druhý je zo zbytku  bielej ľanovej plachty potlačený bodkami . Vyšiel mi ešte jeden z nej s akože pásikmi . Také jednoduché  a príjemné . 









Vám prajem príjemný, možno tvorivý víkend...

Maca .

štvrtok 21. mája 2015

Na obed


som dnes pripravila rýchlovku . Cestou z mesta som kúpila v zelovoci cuketu . Dávno som nepridala nejaký recept . Tu je, aj keď jednoduchý ... 


Cuketová krémová polievka so strateným vajcom





Potrebujeme :
cuketu
soĺ
bobkový list
korenie
pažítka alebo kôpor
vajíčka
mlieko alebo smotana
ocot alebo citrónová šťava


Príprava je jednoduchá . Dáme do vody variť na kocky nakrájanú cuketu . Pridáme soľ, korenie, bobkový list . Stačí 10 minút . Prilejeme mlieko alebo smotanu a rozmixujeme ponorným mixérom . 
Dáme zavariť vajíčko . Nerozmiešavame ho, aby zostalo celé . Na záver dochutíme octom alebo citrónom a ozdobíme pažítkou, kôprom, prípadne inými bylinkami . Určite vyskúšajte cuketu aj takto, vo forme krému. Je to naozaj chutná a rýchla polievka . Zvyknem k nej podávať opečený chlebík, toast...Tak dobrú chuť .

Maca.

utorok 19. mája 2015

Kytica LUPINY z maminej záhradky





A zároveň moje obľúbené kvietky z tohto obdobia . A napadá ma, že Vám predstavím mojich kandidátov na post do predzáhradky . Sú to trvalky, ktoré si pamätám ešte z babkinej záhradky ako malá . Aj tu je pár takých domčekov  a ich záhradky mi pripomínajú tú babkinu ... Denivky, orlíček, lupina, sirôtky, pivónia, srdcovka,  krasuľky ... A zjari cibuľoviny . Tulipány, modrice, krokusy ... V rohu je starý koreň hortenzie . Som zvedavá akej bude farby . Pri nej rastie ružový kríček dulovca japonského . Ten sa musí zostrihať na jeseň . A ostatné je na mne :))

srdcovka biela

srdcovka ružová


krasuľky


denivky

nespočetná farebná škála orlíčka


pivónia



Ale určite sa budem inšpirovať VAMI:) Ako vždy ... A vopred díky za tipy a rady...U nás sa chystá pršať, tak nech nám to krásne rastie . 

Maca .

utorok 12. mája 2015

Konvalinky a papraď


z našej predzáhradky...Len by som ich mala asi na jeseň nejako usporiadať, dať viac do rohu ...Je viac listov ako kvetov, ale potešili, uvidím čo sa stane s miss hortenziou:)) . Tej by som sa veľmi potešila ...Stále mám nutkanie kúpiť aspoň tú v kvetináči . 






A vzadu vo dvore nám pred očami rastie Damien . Fakt je všetko pravda čo píšu o tomto plemene :)) Majú ho fakt dokonale zmapované . Veľmi rýchlo rastie a mení sa zo šteniatka na malého psíka:)) Je živý, objavuje nové a nové, vcelku rýchlo sa učí a navykol si na nás . A vyvádza ... A dá sa jeho pohľadu odolať ? Musela by som mu všetko odpustiť:))





Ela a bublifuk...:)) no to bola zábava, to vzadu je letná kuchyňa a časť garáže




Majte krásny slnečný deň ...

Maca . 


P.S. Teším sa z Vašich návštev . 

nedeľa 10. mája 2015

Zelená je dobrá


Predĺžený víkend patril slniečku, kvetom, bylinkám a nedeĺa i nám mamám :)) V sobotu ráno som nutne musela na trh ...tam sa s kvetmi, bylinkami, priesadami roztrhol asi mech ... Potrebovala som aj kvetináče . kúpiť kvetináč, nie plastový mi dalo zabrať . Zvolila som hlinené, nejaké z prútia a ostatok ešte uvidím . Tento rok sadím len do kvetináčov, nie do zeme . Ale na jeseň by som chcela niečo pred dom, nejaké cibuľoviny zasadiť . Uvidím, čo prežije po nálete Damiena:)) Stačilo keď som dala včera večer na zem posadené byliny a dala som ich radšej hneď na stôl . Ale halúzku z bobkového listu si stihol uchmatnúť . Na levandule si už zvykol, tie mu nič nehovoria a behá okolo nich stále . Nejaké kvety som dala na okná vo dvore na letnej kuchyni . Niečo by som chcela zavesit na terase, ale to až neskôr, koncom júna by mali robiť strechu . 



biele starodávne muškáty, zvončeky



olivovník, jeden už máme a celkom pekne nám rastie, tak druhý sa snáď tiež pochlapí, no a mandarínka

dokúpila som ešte viac druhov bazalky


figa, bobkový list


takto sa mi rozrástli mäty, petržlen, pažítka za dva týždne



Tak a teraz budem čakať, nakukovať, ako sa im bude dariť, či prežijú nálety chlpáča a ostatných:)) A určite ešte niečo pribudne  . Majte krásny týždeň .

Maca .