utorok 19. mája 2015

Kytica LUPINY z maminej záhradky





A zároveň moje obľúbené kvietky z tohto obdobia . A napadá ma, že Vám predstavím mojich kandidátov na post do predzáhradky . Sú to trvalky, ktoré si pamätám ešte z babkinej záhradky ako malá . Aj tu je pár takých domčekov  a ich záhradky mi pripomínajú tú babkinu ... Denivky, orlíček, lupina, sirôtky, pivónia, srdcovka,  krasuľky ... A zjari cibuľoviny . Tulipány, modrice, krokusy ... V rohu je starý koreň hortenzie . Som zvedavá akej bude farby . Pri nej rastie ružový kríček dulovca japonského . Ten sa musí zostrihať na jeseň . A ostatné je na mne :))

srdcovka biela

srdcovka ružová


krasuľky


denivky

nespočetná farebná škála orlíčka


pivónia



Ale určite sa budem inšpirovať VAMI:) Ako vždy ... A vopred díky za tipy a rady...U nás sa chystá pršať, tak nech nám to krásne rastie . 

Maca .

12 komentárov:

  1. Marcelka, pekný výber...ten kvietok lupina je krásny, tiež si ho pamätám z detstva...mala by som mu nájsť miesto aj v našej záhrade :-) pekný večer! Danka.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Marcelka, keby som chcela mať tie jemné krasuľky vo váze, vydržali by? Páči sa mi tá fotka, ako keby boli maľované. Sú to trvalky, ako dlho kvitnú?. Mám rada kvety, ktoré pripomínajú lúčne kvety.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, krasuľky som mala aj vo váze, sú krásne dekoratívne...narastú normálne zo semienka, pod týmto nazvom ho kúpiš, napr.aj v Lidli...a na druhý rok ich tam máš vyseme. Aj mne sa páčia kvety ako z lúky a akoby taká neupravená záhradka :))

      Odstrániť
    2. Ja mám rada každú záhradu o ktorú sa nemusím starať. Nerada sa hrabem v zemi. Ale nakoľko to chcem mať všetko pokosené, niečo pekné nech kvitne, tak sa musím starať ja a pritom by som najradšej doma niečo majstrovala. Keď nájdem pri práci v zemi niečo bez nôh (červy, dažďovku) fuuuuuj až ma striaslo.

      Odstrániť
    3. :)dažďovka neni fuj ,dažďovka je princezná :) ,kyprí zem,a je znakom dobrej záhradkárskej pôdy,my sme hádzali bioodpad a popol na jednu kopu,že kompostér :) a mali sme super rašelinu ,na jar...:)
      ..ale zaváhala som čičo, a nikde nevidím ,že by mi vyšiel šalát,ktorý som tušim zasadila.,.len cukinky a tekvičky...

      Odstrániť
  3. Marcelka, u nas babka pestovala este kosatce a velmi oblubene su aj papulky...inak super vyber, velmi sa mi paci lupina, orlicek i srdcovka :-) No a pivonia, to je jasna volba, tej sa neviem nabazit :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kosatce sú veľmi pekné, uvidíme či sa mi podarí na jeseň niečo zorganizovať...a pivónia má byť od zajtraa v Lidli...maj sa pekne.Maca .

      Odstrániť
  4. Krása a nostalgia,tiež z detstva,aj s kosatcami a pivoňkami,tie ostali moje najobľúbenejšie,v detstve som drepela v obrovských pivonkových kríkoch u babky a ,, meditovala ,, som :)
    Ja som sa v záhrade na kvety okrem levandúľ a jesenných hortenzií nezmohla :) mám rešpekt !...trocha jarných cibuľovín,margarétky od kamarátky,začali kvitnúť pod orgovánom , dva kvetináče kríkovej ruže , zasadená skalničková z min. roku.....no a tá levanduľa ,aj pred domom,aj medzi bylikovými záhonmi vo dvore...a pred domom tzv.japonská lúka.,to normálne kosíme....som zvedavá či bude kvitnúť aj tento rok....záhony letničiek nemám ! TY MÁŠ ZJAVNE ZELENÝ PRST !
    Pošlem ti adresu blogu ČERTÍKOVINY...je to šikovná mladá gazdinká s neúnavným zahradničením,zaujímavými receptami a poctivým vypisovaním krokov v záhrade a nazvov rastlín,aj latinských...myslím,že ju vyštudovala,Slovenka v Čechách :) pa zahradníčka :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Bez kytiček to nejde, nasázej jich co nejvíc, ať máte od jara do podzimu kolem sebe barevno! Vybrala jsi skvěle!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Díky..budem sa snažiť...začiatky sú plné nadšenia ale aj pochybenia ..

    OdpovedaťOdstrániť